Behandelkliniek Nijmegen
6532 CN Nijmegen
Postbus 31435, 6503 CK Nijmegen
De Behandelkliniek Nijmegen is een kliniek voor mannen die ‘tbs met dwangverpleging’ opgelegd hebben gekregen. Patiënten worden hier gedwongen opgenomen. Het uiteindelijke doel van de behandeling is om de patiënt terug te laten keren in de maatschappij zonder dat hij opnieuw een delict pleegt.
De behandeling, zorg en beveiliging zijn er op gericht om recidive te verminderen, dat is de kans dat een delict in de toekomst herhaald wordt. We werken er aan dat patiënten weer veilig en op acceptabele manier kunnen meedoen in de maatschappij. De balans tussen veiligheid voor de maatschappij en een nieuwe kans voor de patiënten is daarbij heel belangrijk.
Het uitgangspunt in onze behandeling is dat we samen met de patiënt en zijn netwerk, dus de mensen om de patiënt heen, werken aan herstel. Daarbij houden we rekening met iemands sterke kanten en diens beperkingen. We letten op de ingewikkelde balans tussen de onafhankelijkheid van de patiënt en het scherp zijn op de risico’s.
De behandeling in de Behandelkliniek verloopt in verschillende fasen. De meeste patiënten starten op de opname afdeling, waar de instroomfase begint.
In de instroomfase maken wij kennis met de patiënt. We proberen in deze fase duidelijk te krijgen hoe de psychische problemen een verband hebben met de delicten van de patiënt. We onderzoeken samen met de patiënt wat de reden is dat hij het delict heeft gepleegd. Ook onderzoeken we wat er in de toekomst moet veranderen om te voorkomen dat de patiënt opnieuw het delict pleegt. Op basis van deze fase stellen we een diagnose en een behandeladvies op.
Op basis van de diagnose stellen we een behandelplan op. Dit plan wordt steeds gebruikt en bijgesteld bij de beoordelingen over de behandeling. De behandeling wordt aangeboden door een multidisciplinair behandelteam. Oftewel een team met verschillende vakgebieden. Een behandelcoördinator geeft de leiding aan dit team. Het team bestaat verder uit de zorgmanager van de afdeling, sociotherapeutisch medewerkers, een individueel trajectbegeleider en een forensisch maatschappelijk werker.
De Behandelkliniek Nijmegen heeft twee opname afdelingen, acht behandelafdelingen en drie resocialisatieafdelingen. Nieuwe patiënten worden over het algemeen opgenomen op één van de opname afdelingen of op Behandeling 8. We kijken met zorg welke afdeling het meest geschikt is voor een patiënt. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid structuur en de intensiteit van de zorg die de patiënt nodig heeft. Het is belangrijk dat patiënten in een zo ‘normaal’ mogelijke omgeving leven en datgene wat zij leren in therapie, kunnen oefenen in het leven van alledag.
In de BKN geldt het hoogste niveau van veiligheid, beveiligingsniveau 4. Dat betekent onder andere dat de kliniek wordt omringd door een muur en twee hoge hekken met camerabeveiliging. Ook binnen de kliniek hebben patiënten weinig bewegingsvrijheid, is er voortdurend cameratoezicht vanuit een centrale post en vinden er regelmatig drugs-en kamercontroles plaats. Bekijk de pagina veiligheid voor meer informatie over de verschillende beveiligingsniveaus.
Bezoekers aan de Behandelkliniek Nijmegen moeten zich altijd houden aan de algemene kliniekregels en de voorwaarden die vooraf zijn gesteld. Aanwijzingen die door medewerkers worden gegeven moeten worden opgevolgd. Bezoekers die zich hier niet aan houden kunnen meteen uit de kliniek worden verwijderd. In en rondom de kliniek is er cameratoezicht aanwezig. Het is strafbaar om voorwerpen die in de behandelkliniek verboden zijn, naar binnen te brengen.
Het is strafbaar om voorwerpen die in de behandelkliniek verboden zijn, naar binnen te brengen. Denk hierbij aan drugs, wapens en munitie, geld, explosieven, alcohol, informatiedragers, communicatiemiddelen en medicatie. Bekijk het volledige overzicht van verboden voorwerpen.
Wij voeren controles uit op verboden voorwerpen. Als wij verboden voorwerpen aantreffen kan de politie worden gewaarschuwd en kan aangifte worden gedaan.
Voor bepaalde verboden voorwerpen is het mogelijk een ontheffing te verkrijgen. Voor het aanvragen van een ontheffing kun je contact opnemen met de (forensisch) maatschappelijk werker van de afdeling waar de patiënt verblijft.
De Pompestichting mag bezoekers weigeren of bepalen dat er toezicht op het bezoek wordt uitgeoefend. De Pompestichting kan het bezoek in bepaalde gevallen voortijdig beëindigen.
Voor meer informatie over het toegangsbeleid kun je telefonisch jouw vraag stellen bij de medewerkers Beveiliging en Communicatie via (024) 352 76 00.