Zoeken Zoeken
Menu

FPA Kompas vormt een schakel tussen justitie en de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Onze patiënten hebben een strafbaar feit (delict) gepleegd, dat te maken heeft met een psychische stoornis. Hierdoor zijn zij met justitie in aanraking gekomen. De rechter heeft hen een ‘strafrechtelijke titel’ opgelegd. Daardoor komen ze in aanmerking voor een behandeling bij Kompas.

Bij ons wordt de psychische stoornis zo goed mogelijk behandeld op beveiligingsniveau 2. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het leren van zaken over wonen, werken, onderwijs, vrije tijd, en sociale contacten. Om de risico’s op herhaling van het strafbare feit zoveel mogelijk te verminderen, wordt er goed gekeken naar het delict. De risico’s worden heel zorgvuldig ingeschat en beheerst. We proberen de risicofactoren van patiënten te beïnvloeden zodat de kans op herhaling van delictgedrag afneemt.

Behandeling en begeleiding

De behandeling focust op iemands leven na de opname op Kompas. De behandeling is maatwerk en gebaseerd op de mogelijkheden en wensen van de patiënt zelf.

Het eerste doel van de behandeling is om psychisch stabiel te functioneren en om niet meer in aanraking te komen met Justitie. Het vinden van passende woonruimte is heel belangrijk, net als het vinden van een zinvolle daginvulling. Er wordt ook gewerkt aan het leggen of herstellen van betekenisvolle contacten. Zelfstandig wonen na opname is mogelijk, maar ook een begeleide woonvorm is een optie. Denk bij een zinvolle daginvulling aan (vrijwilligers)werk maar ook aan hobby’s en vrijetijdsbesteding. Bij betekenisvolle contacten kan het gaan over herstel van familiecontacten en het opbouwen van een (nieuwe)kennissen- en vriendenkring.

Het tweede doel is het voorkomen van het plegen van delicten. Dit vraagt om de meest effectieve behandeling. Om deze te bieden, is het belangrijk dat wij de risico’s op het plegen van een delict steeds opnieuw duidelijk maken en inschatten. We stellen daarom samen met de patiënt signaleringsplannen op. Die plannen geven ons meer inzicht en controle van impulsen en gedrag.

Meer over FPA Kompas

Afdelingen - +

FPA Kompas heeft drie groepen met in totaal 27 opname plaatsen. Daarnaast is er ‘het kompashuis’ waar drie patiënten de laatste fase van hun resocialisatie vorm en inhoud geven. De afdeling heeft Interne Activiteiten Begeleiding (IAB).

Beveiliging - +

Kompas heeft beveiligingsniveau 2. Dat betekent onder andere dat de buitendeur voor patiënten gesloten is en zij niet zomaar naar buiten of van hun afdeling af kunnen. Er is 24 uur per dag cameratoezicht en er vinden drugs- en kamercontroles plaats. Medewerkers zijn getraind in agressiebeheersing, gesprekstechnieken, vroegsignalering en risicomanagement. Bekijk de pagina veiligheid voor meer informatie over de verschillende beveiligingsniveaus.

Toegangsregels - +

Bezoek binnen FPA Kompas moet vooraf gescreend zijn en vooraf te zijn aangemeld bij maatschappelijk werk of V&V begeleiding. Binnen FPA Kompas is bezoek welkom op de volgende dagen en tijden:

  • Maandag tot en met vrijdag: tussen 19.00 en 21.00
  • Zaterdag, zondag en feestdagen: tussen 14.00 en 20.00

Bezoek kan onbegeleid plaatsvinden in de volgende ruimtes:

  • Eigen kamer
  • Gemeenschappelijke ruimte

Personeelsleden kunnen bezoek tussen patiënten onderling weigeren als zij hier een reden voor hebben. Bezoek tussen patiënten onderling kan alleen plaatsvinden tijdens de hiervoor genoemde bezoektijden en alleen op de eigen kamer, met de kamerdeur open.