Zoeken Zoeken
Menu

Langdurige Forensich Psychiatrische Zorg

Brand 75
5411 RW Zeeland

Postbus 11, 5410 AA Zeeland

De Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg (LFPZ) is gericht op langdurige opname en behandeling van tbs-patiënten. Hier verblijven bewoners die al een langdurige tbs-behandeling achter de rug hebben, maar nog niet terug kunnen naar de maatschappij. Ondanks de eerdere tbs-behandeling(en) blijft de kans op recidive, oftewel herhaling van strafbaar gedrag, te groot.

Het doel van de LFPZ is om de maatschappij te beveiligen en om bewoners behandeling te bieden. De behandeldruk binnen de LFPZ is laag. We kijken samen met iedere bewoner wat hij of zij nog kan of wil ontwikkelen. We geven vorm aan hun leven op het tempo wat bij hen past. Binnen de noodzakelijke beperkingen staat de kwaliteit van leven van de bewoner altijd voorop.

Behandeling binnen de tbs richt zich altijd op het beveiligen van de maatschappij. Maar waar de tbs-behandeling zich op andere locaties richt op het terugdringen van het risico op recidive en het toewerken naar resocialisatie, verandert het doel na opname in de LFPZ. De behandeling bij de LFPZ richt zich op het bieden van kwaliteit van leven, het verder stabiliseren van het psychiatrisch toestandsbeeld en het blijven zoeken naar mogelijkheden tot (nieuwe) behandeling om resocialisatie mogelijk te maken en/of iemand uiteindelijk te kunnen plaatsen in een minder beveiligde omgeving. Dit doen we door een veilige leef- en werkomgeving te bieden, waarin bewoners zo zelfstandig mogelijk hun leven vorm kunnen geven binnen de nodige beperkingen.

Meer over de LFPZ

Afdelingen - +

De Pompestichting is op dit moment de enige tbs-instelling in Nederland met een afdeling voor langdurige forensisch psychiatrische zorg en beschikt over twee locaties; de hoofdvestiging in het dorp Zeeland (Noord-Brabant) en een afdeling binnen PI Vught.

Het woongebouw binnen locatie Zeeland bestaat uit 9 verblijfsafdelingen en biedt ruimte aan in totaal 93 bewoners. Hier verblijven zowel mannelijke als vrouwelijke bewoners.

Op de afdeling in PI Vught bevinden zich 6 kamers die zijn ingericht om intensieve zorg en een hoge mate van beveiliging te kunnen bieden. Hier verblijven tbs-gestelden die ook een EVBG-status (Extreem Vlucht- en Beheersgevaarlijk) hebben.

Beveiliging - +

In de LFPZ geldt het hoogste niveau van veiligheid, beveiligingsniveau 4. Dat betekent onder andere dat de kliniek wordt omringd door een muur en een hoog hek met camerabeveiliging. Ook binnen de kliniek hebben patiënten weinig bewegingsvrijheid, is er voortdurend cameratoezicht vanuit een centrale post en vinden er regelmatig drugs-en kamercontroles plaats. Bekijk de pagina veiligheid voor meer informatie over de verschillende beveiligingsniveaus.

Toegangsregels - +

Bewoners kunnen toestemming krijgen om bezoek te ontvangen. Bezoekers moeten altijd vooraf worden aangemeld bij de portiers en worden vooraf onderzocht voordat zij naar binnen mogen. Bezoekers moeten zich altijd houden aan de algemene regels en de voorwaarden die vooraf zijn gesteld. Aanwijzingen van medewerkers moeten worden opgevolgd. Bezoekers die zich hier niet aan houden kunnen meteen uit de kliniek worden verwijderd. In en rondom de kliniek is er cameratoezicht aanwezig.

Verboden voorwerpen - +

Het is strafbaar om voorwerpen die in de behandelkliniek verboden zijn, naar binnen te brengen. Denk hierbij aan drugs, wapens en munitie, geld, explosieven, alcohol, informatiedragers, communicatiemiddelen en medicatie. Bekijk het volledige overzicht van verboden voorwerpen.

Wij voeren controles uit op verboden voorwerpen. Als wij verboden voorwerpen aantreffen kan de politie worden gewaarschuwd en kan aangifte worden gedaan.

Voor bepaalde verboden voorwerpen is het mogelijk een ontheffing te verkrijgen. Voor het aanvragen van een ontheffing kan je contact opnemen met de (forensisch) maatschappelijk werker van de afdeling waar de patiënt verblijft.

De Pompestichting mag bezoekers weigeren of bepalen dat er toezicht op het bezoek wordt uitgeoefend. De Pompestichting kan het bezoek in bepaalde gevallen voortijdig beëindigen.

Voor meer informatie over het toegangsbeleid kan je telefonisch jouw vraag stellen bij de medewerkers Beveiliging en Communicatie via (0486) 45 95 00.