Zoeken Zoeken
Menu

Longcare Merendael

Tarweweg 8
6534 AM Nijmegen

Postbus 31435, 6503 CK Nijmegen

Longcare Merendael is een kliniek voor mensen met een tbs-maatregel. Op deze longcare afdeling verblijven mannen van minstens 18 jaar oud die ten minste één behandeling hebben gehad in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC). Bij deze bewoners is het in eerdere behandelingen niet gelukt om de kans op herhaald strafbaar gedrag (recidive) genoeg te verminderen. Daarom kan de bewoner niet veilig terugkeren in de maatschappij. Er is voor deze bewoners Intensief risicomanagement en veel zorg en ondersteuning nodig. De longcare afdeling zorgt voor een veilige en stabiele woonomgeving met voldoende zorg en beveiliging.

De zorg, behandeling en beveiliging binnen longcare Merendael moeten herhaling van strafbaar gedrag voorkomen en de maatschappij beschermen.

Behandeling en begeleiding

Binnen de longcare richten we ons op zorg, begeleiding en beveiliging. De bewoners geven hier zelf invulling aan hun leven. Dit doen zij vanuit hun eigen kracht en binnen hun eigen beperkingen. We helpen de bewoners om op eigen kracht voor zichzelf te kunnen zorgen en zichzelf beter te waarderen.

Het doel is om belangrijke levensgebieden voor de bewoner te verbeteren. Het ontwikkelingen van een realistische kijk op hun mogelijkheden en kansen hoort daar ook bij. Bewoners die in de longcare verblijven hebben geen hoog fysiek beveiligingsniveau nodig, maar wel scherp forensisch toezicht. Mogelijk voor de rest van hun leven.

Bij sommige bewoners kan worden gewerkt aan een veilige terugkeer in de maatschappij. Als tijdens het verblijf blijkt dat het risico op herhaling van strafbare feiten te hoog blijft, is het mogelijk dat een bewoner permanent in de longcare blijft.

Meer over longcare Merendael

Afdelingen - +

Merendael beschikt over vijfentwintig studio’s verdeeld over drie afdelingen. Daarnaast zijn er vijf appartementen voor individuele bewoning. In totaal biedt de longcare plaats voor dertig bewoners.

Beveiliging - +

Merendael heeft beveiligingsniveau 2. Dat betekent onder andere dat de buitendeur voor patiënten gesloten is en zij niet zomaar naar buiten of van hun afdeling af kunnen. Er is 24 uur per dag cameratoezicht en er vinden drugs- en kamercontroles plaats. Medewerkers zijn getraind in agressiebeheersing, gesprekstechnieken, vroegsignalering en risicomanagement. Bekijk de pagina veiligheid voor meer informatie over de verschillende beveiligingsniveaus.

Toegangsregels - +

Bezoekers van longcare Merendael moeten zich altijd houden aan de algemene kliniekregels en de voorwaarden die vooraf zijn gesteld. Aanwijzingen die door medewerkers worden gegeven,  moeten worden opgevolgd. Bezoekers die zich hier niet aan houden kunnen meteen uit Merendael worden verwijderd. In en rondom Merendael is cameratoezicht aanwezig. Het is strafbaar om voorwerpen die in longcare Merendael verboden zijn, naar binnen te brengen.

Verboden voorwerpen - +

Het is strafbaar om voorwerpen die in Merendael verboden zijn, naar binnen te brengen. Denk hierbij aan drugs, wapens en munitie, geld, explosieven, alcohol, informatiedragers, communicatiemiddelen en medicatie. Bekijk het volledige overzicht van verboden voorwerpen.

Op de longcare worden controles uitgevoerd op verboden voorwerpen. Als er verboden voorwerpen worden aangetroffen kan de politie worden gewaarschuwd en kan aangifte worden gedaan.

Het is mogelijk om voor bepaalde verboden voorwerpen een ontheffing te verkrijgen. Neem daarvoor contact op met de (forensisch) maatschappelijk werker van de afdeling waar de patiënt verblijft.

De Pompestichting mag bezoekers weigeren. Ook mag de Pompestichting bepalen dat er toezicht bij het bezoek is. Het bezoek kan in bepaalde gevallen ook voortijdig beëindigt worden.

Voor meer informatie over het toegangsbeleid kan je telefonisch je vraag stellen bij de medewerkers Beveiliging en Communicatie via (024) 352 76 00