Onder het netwerk van de patiënt vallen zowel familie, vrienden en bekenden buiten de kliniek als medepatiënten tijdens de behandeling of het verblijf. Ook werkgevers en collega’s binnen het werkveld van de patiënt behoren tot dit netwerk.
Slachtoffers en nabestaanden van het delict behoren niet altijd tot het directe netwerk van de patiënt, maar spelen wel een rol in de terugkeer van de patiënt in de maatschappij.
Binnen de Pompestichting weten we dat het netwerk van onze patiënten een waardevolle rol speelt tijdens de behandeling en daarna. Het betrekken van het netwerk stimuleert een gezonde interactie tussen patiënt en zijn netwerk, biedt steun en motivatie voor de behandeling en dient als waardevolle informatiebron over zowel de patiënt als het netwerk zelf.
De toegangsregels kunnen verschillen per behandellocatie. Als je word aangemeld om op bezoek te komen wordt meestal contact met je gezocht om de regels uit te leggen.
Voor meer informatie over de toegangsregels op de behandellocatie waar je op bezoek gaat, kun je kijken op de pagina van die behandellocatie.
Tbs betekent terbeschikkingstelling en is een behandelmaatregel. Tbs is geen straf, maar wel een maatregel die iemand zijn vrijheid afneemt. Het doel van tbs is om de psychiatrische problemen te behandelen, zodat de kans op herhaling van het strafbaar gedrag kleiner wordt.
In Nederland zijn er in totaal 11 tbs klinieken (FPC’s en FPK’s).
Op de website van TBS Nederland vind je het overzicht van klinieken.
In 2023 had de Pompestichting een gemiddelde bezetting van 268 patiënten met een tbs-maatregel.
In 2022 waren er gemiddeld 1.536 tbs-patiënten opgenomen in één van de klinieken. Er stroomden in datzelfde jaar 133 nieuwe tbs-patiënten in.
De duur van een tbs-behandeling kan sterk verschillen en is afhankelijk van hoe goed de behandeling verloopt. De rechtbank bepaalt of de tbs-maatregel moet worden verlengd of moet worden beëindigd. In 2022 duurde een tbs-behandeling gemiddeld 9,4 jaar.
Per behandellocatie verschilt hoeveel beveiligingsmaatregelen worden genomen. Het beveiligingsniveau bepaalt welke veiligheidsmaatregelen er op de locatie aanwezig zijn. Het hoogste beveiligingsniveau is niveau 4. Dit is het niveau binnen de Behandelkliniek Nijmegen en de LFPZ. Dat betekent onder andere dat er op deze locaties ten minste een muur en een hoog hek met cameratoezicht staan waardoor patiënten niet zomaar naar buiten kunnen.
In de BKN geldt het hoogste niveau van veiligheid, beveiligingsniveau 4. Dat betekent onder andere dat de kliniek wordt omringd door een muur en twee hoge hekken met camerabeveiliging. Ook binnen de kliniek hebben patiënten weinig bewegingsvrijheid, is er voortdurend cameratoezicht vanuit een centrale post en vinden er regelmatig drugs-en kamercontroles plaats. Bekijk de pagina veiligheid voor meer informatie over de verschillende beveiligingsniveaus.
In de LFPZ geldt het hoogste niveau van veiligheid, beveiligingsniveau 4. Dat betekent onder andere dat de kliniek wordt omringd door een muur en een hoog hek met camerabeveiliging. Ook binnen de kliniek hebben patiënten weinig bewegingsvrijheid, is er voortdurend cameratoezicht vanuit een centrale post en vinden er regelmatig drugs-en kamercontroles plaats. Bekijk de pagina veiligheid voor meer informatie over de verschillende beveiligingsniveaus.
Merendael heeft beveiligingsniveau 2. Dat betekent onder andere dat de buitendeur voor patiënten gesloten is en zij niet zomaar naar buiten of van hun afdeling af kunnen. Er is 24 uur per dag cameratoezicht en er vinden drugs- en kamercontroles plaats. Medewerkers zijn getraind in agressiebeheersing, gesprekstechnieken, vroegsignalering en risicomanagement. Bekijk de pagina veiligheid voor meer informatie over de verschillende beveiligingsniveaus.
Kompas heeft beveiligingsniveau 2. Dat betekent onder andere dat de buitendeur voor patiënten gesloten is en zij niet zomaar naar buiten of van hun afdeling af kunnen. Er is 24 uur per dag cameratoezicht en er vinden drugs- en kamercontroles plaats. Medewerkers zijn getraind in agressiebeheersing, gesprekstechnieken, vroegsignalering en risicomanagement. Bekijk de pagina veiligheid voor meer informatie over de verschillende beveiligingsniveaus.
De BIC heeft beveiligingsniveau 2. Dat betekent onder andere dat de buitendeur voor patiënten gesloten is en zij niet zomaar naar buiten of van hun afdeling af kunnen. Er is 24 uur per dag cameratoezicht en er vinden drugs- en kamercontroles plaats. Medewerkers zijn getraind in agressiebeheersing, gesprekstechnieken, vroegsignalering en risicomanagement. Bekijk de pagina veiligheid voor meer informatie over de verschillende beveiligingsniveaus.
Kairos biedt ambulante forensische zorg, er is dus geen sprake van een klinisch beveiligingsniveau zoals op de andere locaties van de Pompestichting. Patiënten bij Kairos komen op afspraak naar één van onze locaties of krijgen hulp thuis. Binnen de locaties is er sprake cameratoezicht en behandelaren die op huisbezoek gaan krijgen een alarmsysteem met gps mee.