Veiligheid
Veiligheid speelt een grote rol binnen de Pompestichting. Veiligheid heeft betrekking op zowel medewerkers, patiënten en bezoekers als op de maatschappij.
Veiligheid speelt een grote rol binnen de Pompestichting. Veiligheid heeft betrekking op zowel medewerkers, patiënten en bezoekers als op de maatschappij.
Op locaties met beveiligingsniveau 1 worden patiënten opgenomen in een gesloten setting. Dat betekent dat de patiënten op de locatie verblijven en dat de buitendeur voor patiënten is afgesloten. Zij kunnen dus niet zomaar naar buiten. Binnen het gebouw kunnen patiënten zich wel vrij bewegen.
Behandeling en therapie van de instelling worden buiten de gesloten setting aangeboden. Patiënten moeten met vrijheden om kunnen gaan om van alle behandeling en therapie gebruik te maken kunnen maken.
Beveiligingsmaatregelen
Binnen de instelling met beveiligingsniveau 1 is er 24 uur per dag toezicht, controle op de aanwezigheid van patiënten en zijn er drugs- en kamercontroles die zowel aangekondigd als onaangekondigd plaatsvinden. Medewerkers zijn getraind in agressiebeheersing, gesprekstechnieken, vroegsignalering en risicomanagement.
Op locaties met beveiligingsniveau 2 verblijven patiënten waarbij de verwachting is dat zij binnen korte tijd de beveiligde setting kunnen verlaten.
Patiënten in een instelling met beveiligingsniveau 2 starten altijd op een gesloten afdeling. Zij kunnen dus niet zomaar naar buiten. Het aanbod van behandeling en therapie wordt deels buiten de gesloten setting aangeboden.
Beveiligingsmaatregelen
Naast de beveiligingsmaatregelen die beveiligingsniveau 1 heeft, is er sprake van cameratoezicht, registratie van de aanwezigheid en de afwezigheid van patiënten en is er een gecontroleerde in- en uitgang. Patiënten worden in fases doorgeplaatst naar een andere afdeling.
FPA Kompas, de Beveiligde Intensive Care (BIC) en longcare Merendael van de Pompestichting hebben beveiligingsniveau 2.
Op locaties met beveiligingsniveau 3 worden vooral patiënten opgenomen die voor langere tijd op een beveiligde afdeling moeten verblijven. Dit zijn patiënten met complexe psychische problemen. Er is sprake van een gesloten setting met weinig bewegingsvrijheid. Zij kunnen dus niet zomaar naar buiten of door het gebouw lopen. Alle behandeling wordt binnen de beveiligde instelling aangeboden.
Beveiligingsmaatregelen
Bovenop de beveiligingsmaatregelen van niveaus 1 en 2 is er bij de in- en uitgang van de instelling een centrale post aanwezig die toezicht houdt. Er vinden regelmatig drugs- en kamercontroles plaats.
Dit is het hoogste beveiligingsniveau in de zorg. Hier worden patiënten opgenomen die een ernstig strafbaar feit hebben gepleegd. Zij hebben daarom de tbs-maatregel met dwangverpleging opgelegd gekregen. Er is sprake van een gesloten setting met zeer hoge materiële en immateriële beveiligingsmaatregelen en heel weinig bewegingsvrijheid.
Beveiligingsmaatregelen
Bovenop de beveiligingsmaatregelen van lagere beveiligingsniveaus, is er sprake van een ‘dubbele ring’ van beveiliging. Dat betekent dar er ten minste één hoog hek en een muur staan. Deze zijn voorzien van detectie en camera’s.
Op de Behandelkliniek Nijmegen en de Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg is sprake van beveiligingsniveau 4.