Zoeken Zoeken
Menu

TBS

Resocialisatie - +

Het doel van de tbs-maatregel is resocialisatie. Dat betekent een verantwoorde en veilige terugkeer in de maatschappij. Als de tbs-behandeling goed gaat, start het resocialisatietraject. De behandeling en de begeleiding van een patiënt worden dan steeds meer gericht op het leven buiten de instelling.

Verlof - +

Verlof helpt patiënten om weer aan het leven buiten de kliniek te wennen. Daardoor is er minder kans op herhaling van het strafbare feit (recidive) als ze klaar zijn met de behandeling. Het is daarom een belangrijk onderdeel van het toewerken naar een terugkeer in de maatschappij.

Tbs-patiënten kunnen niet zomaar op verlof. Daarvoor moeten zij eerst toestemming krijgen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het ministerie geeft pas toestemming voor verlof als drie verschillende commissies de aanvraag goedkeuren. De toestemming is één jaar geldig. De toestemming moet steeds opnieuw worden aangevraagd en beoordeeld.  Toestemming kan tussendoor vervallen of worden ingetrokken als dat nodig is.

Soorten verlof

Er zijn verschillende soorten verlof. Elke vorm van verlof heeft meer of minder vrijheden dan het andere. Stap voor stap krijgt een patiënt meer vrijheden. Een volgende stap wordt pas genomen als de vorige goed is verlopen.

De verschillende vormen van verlof zijn:

  • Beveiligd verlof: Een kort verlof, onder begeleiding van een medewerker van de kliniek én een beveiliger van Justitie. Dit verlof beperkt zich meestal tot een stukje wandelen. Beveiligd verlof is een vorm van begeleid verlof.
  • Begeleid verlof: Een kort verlof, onder begeleiding van één of twee medewerkers van de kliniek. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, familie te bezoeken, te wandelen of te fietsen.
  • Onbegeleid verlof: Kan korte tijd of maximaal zes dagen duren, zonder begeleiding. Dit biedt ruimte voor bijvoorbeeld werk, opleiding, sport en familiebezoek.
  • Transmuraal verlof: De patiënt mag buiten de behandelkliniek wonen. Wel krijgt de patiënt toezicht en begeleiding van de reclassering.
  • Proefverlof: De patiënt mag op ‘proef’ terugkeren in de maatschappij. Wel onder toezicht en begeleiding van de reclassering.

Verlof kan nooit plaatsvinden in het buitenland of in onderdelen van het Nederlands Koninkrijk buiten Europa.

Je kunt de landelijke cijfers over verlof vinden op de website van het DJI.

 

Slachtoffers en nabestaanden - +

De mensen die bij de Pompestichting behandeld worden, zijn soms daders van ernstige delicten. Wij vinden de positie van slachtoffers en nabestaanden van deze delicten heel belangrijk. In ons beleid houden we rekening met hun positie.

Voordat wij bepalen dat een patiënt met verlof kan, voeren we een slachtofferonderzoek uit. We onderzoeken de mening van het slachtoffer en kijken welke mogelijke risico’s er voor het slachtoffer zijn. De naaste omgeving van slachtoffers, zoals familieleden, kunnen ook bij dit onderzoek worden betrokken.